6 Cara Mengecilkan Pinggang Tanpa Bersenam!

6 Cara Mengecilkan Pinggang Tanpa Bersenam!

Memiliki perut yang rata dan ideal merupakan impian bagi semua wanita terutama sekali mereka yang memiliki perut buncit. Lebih-lebih lagi, bagi wanita yang sudah berkahwin, tentu sekali mencari cara dan petua menghilangkan perut buncit selepas bersalin. boleh cuba cara mengecilkan pinggang ini.

6 Cara Mengecilkan Pinggang Tanpa Bersenam!

1. JAUHI MAKANAN YANG DIGORENG

Cara mengecilkan perut boleh cuba mengelakkan makanan yang bergoreng. Bukan tidak boleh makan langsung, cuma kurangkan kuantitinya.

Makanan yang digoreng memang memiliki cita rasa yang mengundang selera makan tinggi. Dengan adanya makanan cepat siap, tentu sekali akan membuat kita mudah tergoda. Dianjurkan agar tinggalkan terus makanan segera. Begitu juga dengan makanan bergoreng yang mudah didapati di pasar malam.

2. JAUHI MAKANAN YANG BERKARBOHIDRAT TINGGI

Cara mengecilkan perut yang paling penting ialah belajar tentang pemakanan. Makanan yang mengandung karbohidrat lebih mudah ditukarkan menjadi lemak sehingga menambah penumpukan lemak di perut.

Wanita yang memiliki perut buncit dicadangkan agar tidak makan makanan yang mengandung karbohidrat pada malam hari. Ini kerana pada malam hari, tubuh kita tidah seaktif di siang hari. Kadar metabolisme juga tidak sama. Bila kadar metabolisme rendah, tidak banyak kalori yang dibakar.

3. JANGAN MAKAN SEBELUM TIDUR

Hindarilah makan sebelum tidur kerana ketika tidur,  aktiviti pencernaan manusia terhenti dan ini menyebabkan makanan yang seharusnya dicerna menjadi menumpuk dan menghasilkan gas yang membuatkan perut kembung.

Paling ideal, kena makan 4 jam sebelum tidur

4. JAUHI MAKAN MAKANAN BERGARAM

Cara mengecilkan perut yang seterusnya ialah dengan menjauhi makanan bergaram. Memakan makanan masin yang berlebihan menyebabkan perut kembung dan dapat menarik air dalam jumlah yang banyak.

5. MAKANLAH MAKANAN BERSERAT

Antara cara mengecilkan perut yang lain ialah makan makanan yang ada fibre.

Mulakanlah makan makanan yang berserat yang membantu proses pencernaan dengan sempurna. Buah-buahan adalah pilihan makan  terbaik yang wajib dimakan untuk membantu mengecilkan perut buncit.

Ikut sunnah Rasulullah, makan buah dahulu sebelum makan makanan yang berat.

6.PAKAI CORSET SETIAP HARI

Salah satu cara mudah tanpa bersenam adalah dengan memakai corset setiap hari, hal ini kerana corset banyak membantu dalam proses mengecilkan pinggang.

corset juga membantu memegang tulang belakang agar kedudukan tulang. Posture akan lebih tegap dan nampak lebih muda bergetah

Photo Kredit : Wanny Women Wish

Related

Summary
6 Cara Mengecilkan Pinggang Tanpa Bersenam!
Article Name
6 Cara Mengecilkan Pinggang Tanpa Bersenam!
Description
bagi wanita yang sudah berkahwin, tentu sekali mencari cara dan petua menghilangkan perut buncit selepas bersalin. boleh cuba cara mengecilkan pinggang ini.
Author
Publisher Name
PicadooMall
Publisher Logo
%d bloggers like this: