4 Kesan Kafein Yang Kita Tak Tahu

4 Kesan Kafein Yang Kita Tak Tahu

Kafein adalah zat alkaloid yang di temukan pada berbagai jenis tanaman terutama tanaman  kopi, cola, teh dan lain sebagainya. Kafein berfungsi sebagai zat stimulan untuk sistem syaraf pusat, zat perangsang serta dapat menangkal katuk dan mengembalikan kewaspadaan. Tetapi efek sampingnya, kafein memiliki potensi menyebabkan penyimpangan kromoson yang bersifat mutagenik.

4 Kesan Kafein Yang Kita Tak Tahu

1.Bagus ke tidak minum minuman kafein?

Minum kafein membantu kita untuk fokus dalam membuat sesuatu namum fokus itu  tidak bertahan lama hanya bantu sekejap sahaja.Tugas lain kafein jugak adalah menyempitkan pembuluh darah sama maksud dengan 4 laluan lebuhraya ditutup hanya tinggal 1 jalan sahaja. faham maksudnya?

2.Kesan Lain Kafein?

Kesan lain kafein pada tubuh badan adalah membuang air dalam badan dalam cara kekerapan membuang air kecil dan ada sesetengah orang akan rasa nak membuang air besar. Bagus untuk orang gemuk air untuk buang air dalam badan boleh cuba minum kafein.

3.Jika Puasa Bagus Minum Tak Minum Kafein?

hidangan berbuka puasa

Jika berpuasa sangat disarankan kurangkan minum kafein ini keran kafein bersifat duretik manakala badan kita perlu simpan air dibulan puasa. Jika secara kerab meminum kafein dibulan puasa kulit kita akan menjadi kering dan menyebabkan perubahan pada kulit menjadi semakin tua dan kedut. Nikmat kafein hanya sementara tetapi kesannya berpanjangan.

4. Bagaimana nak mengawal kesan kafein?

Cara mengawal kafein dari menjejaskan tubuh badan kita dalam diam senang sahaja. Sukatan pada 1 cawan kafein boleh disulam dengan 2 cawan air putih sahaja. senang kan? Cara minum air putih dengan sulam kafein pula adalah bila meminum kafein dalam masa 30 minit kesannya pada kita tetapi sebelum kesannya terjadi dalam 30 minit sulamkan dengan air putih ya. selamat mencuba.

Baca Lagi : 5 Manfaat Air Putih Untuk Turunkan Berat Badan Dengan Cepat

Kesimpulannya minum kafein berpada-pada ya agar tidak menjejaskan tubuh badan dan organ dalaman juga. Semoga Bermanfaat

Kredit Dr Rizal

Related

%d bloggers like this: